Äppelmos

Trots att solen fordrande värmer så börjar det där höstmys-suget smyga på, ni vet när man längtar lite efter höga polokrgagar, mysiga yllefiltar, kalops och svampdoft.
När skogen luktar av nedbrytning och löven
skiftar till gult och rött, luften är lite kallare och lite lättare att andas.
För mig har hösten alltid inneburit att lugnet kommer tillbaka, sommaren är alltid vår största säsong och vi jobbar hela veckorna för att möta alla turister som besöker butiken.

Hösten gör mig också alltid sugen på bakning, långkok och annat pyssel inomhus men ofta blir det inte så mycket höstpyssel som man skulle vilja.
Någonstans inne i mig bor en liten pysseltant som älskar att tjänar eget smör, göra nässelte, prata med sin surdeg, sila örtdekoter, sylta, safta, torka frukt, färga håret med växtfärg, laga mat och baka! Men framför allt att ta vara på det som finns tillgängligt från naturen. Det är ju så belönande med att ta tillvara på höstens skörd.

Men för det mesta finns det inte så mycket tid över till att bejaka den inre tanten ,då livet allt som ofta skiter i att jag är sugen på hemmagjord kvittenmarmelad till  nybakade scones en helt vanlig tisdagsförmiddag och jag måste jäkta vidare för att hinna med sånt som livet kräver! Någon som känner igen sig?

Men så en morgon stod jag där i mitt fönster med kaffekoppen i handen och spejade ut över mina ägor ( läs liten villaträdgård) och så låg dem där... äpplena, och stirrade på mig. Så tänkte jag att där ligger de och förgås, för tredje året i rad och precis som vinbären gick hädan utan att någon tog tag i dem.
Och det är ju faktisk ganska onödigt att släpa hem burk efter burk med köpt äppelmos...
Sagt och gjort, med två katter och en hund i släptåg  stövlade jag ut och plockade in äpplen.

Det blev äppelmos, fast utan socker för min del. Men det gör ju var och en som hen vill.
Så jag tänkte dela med mig av receptet på äppelmos med eller utan socker, det väljer man själv. Tänk dock på att frånvaron av socker påverkar hållbarheten. Jag tänkte portionsfrysa min och sedan bara tina det jag behöver.

Du behöver

Ta valfri mängd äpplen.  12 äpplen ger ca 5 dl mos.
1/2 dl vatten
Citronsyra
Smaksättning, om man vill. Jag smaksatte med kanel. Valfri sötning. Socker, sötningsmedel, björksocker, agave.. du väljer.
Askorbinsyra, för att det inte ska bli brunt. Använder du citronsaft kan det räcka och då behövs ingen askorbinsyra.Gör Såhär
1. Dela äpplen och ta bort kärnhuset, skala om du vill. Jag lät skalet sitta kvar.
2. Lägg äppelbitarna i vatten med en msk citronsyra så att de inte blir bruna.
3. Häll äppelbitarna i en kastrull med 1/2 dl vatten och eventuellt smaksättare som kanel eller vaniljpulver och låt koka upp.
4. Låt äpplena sjuda och småkoka på låg värme i ca 15-20 minuter tills de har kokat sönder. Rör om under tiden.
5. Tillsätt eventuellt sötningsmedel
6. Om du vill ha ett klumpfritt mos så kan du pressa moset genom en kökssil och eventuellt koka upp det igen. Jag lät mitt vara lite klumpigt.
7. Rör ut askorbinsyran i lite färdigt mos. Blanda ned i kastrullen.
8. Häll på glasburk eller i mindre plastburkar om du vill frysa.

Kaffe och gröt med hemmagjort äppelmos! Redo för dagen. Mugg och skål från Krohns Krukmakeri


Kommentarer

Populära inlägg