Vinterväder och salva för hjältinnehänder

Växthuset i vinterskrud
Det är kallt, vitt och fantastiskt vackert ute! Långa skogspromenader blir i min mening bara bättre med ett lager snö på stigarna. Det är härligt när ögonfransarna fryser och ångan står som stora moln genom mun och näsa. Skogens ljud blir sådär dämpade och man kan se alla möjliga spännande spår i snön. Min lilla hund blir ungefär 10 år yngre med varje centimeter snö som faller.
Små tassar som vill in från vinterkylan

Kanske det ända jag har att klaga på med vinterväder är att huden spricker upp som en torr öken av kylan, speciellt på händerna när man som jag är ute och skottar, åker på larm och slabbar runt med vatten och annat som torkar ut huden. 
Jag har samtidigt alltid varit aningen skeptisk mot alla miljontals crèmer, salvor och serums som krängs i olika butiker. Jag tycker om att ha koll på läget, att veta vad som finns i det jag stoppar i min kropp eller smörjer på den.

I snart 10 år har jag från och till experimenterat med att mixtra ihop mina egna blandningar med bara naturliga ekologiska ingredienser.  Jag gör egen anstikstvål med olivolja och rasullera, färgar håret med henna och cassia, gör salvor på bivax, häller eteriska oljor på i princip och viftar med rökelser i alla rum här hemma. Jag vet vad jag får och själva processen att blanda, koka, röra, lukta, prova sig fram är lite som meditation för mig, jag kan gå och pyssla i lugn och ro.

Torkad lavendel från den egna trädgården

Efter att ha varit ute mycket, städat källare, slabbat med vatten och olja, grävt i jorden är mina händere helt förstörda och svider av alla sprickor, någon som känner igen det?
Så idag bestämde jag mig för att röra ihop en bivaxsalva med kokosolja och mandelolja.
Det må låta komplicerat men är faktiskt väldigt enkelt att sno ihop hemma.
Bivaxsalva är perfekt till både händer och fötter och lägger sig som en skyddande hinna på huden. Den fungar också bra om man har en vän med torra tassar, lite bivaxsalsa smjörer lätt upp små trampdynor. Jag utgår alltid från ett recept jag hittat på 
alltomhonung.se men sen är jag ganska glad för att höfta ihop mina brygder så den ena salvan blir aldrig den andra lik.

I mitt recept idag använde jag: Bivax, Mandelolja, Kokosolja och Eterisk olja: Citronella och Rosmarin, E-vitamin för hållbarheten.

Uräten houngnsburk fick fungera smältkärl
Jag smälter bivaxet och olja tillsammans i en tom honungsburk, dock fanns det 
rester av honung kvar så det fick följa med i salvan, det kan ju knappast bli sämre med lite honung?
Sedan tillsätter jag eteriska oljor och vitamin E, häller sedan i en burk med lock och låter det stelna. Skulle salvan bli för hård så kan man värma upp den igen och tillsätta mer olja.

Jag gjorde också en liten burk med läppbalsam och där smälter jag också bivax tillsammans med kokosolja. Jag hoppade över de eteriska oljorna och tillsatte istället ekologiskt rörsocker och lite Aloe Vera. 
Ansiktsoljan blev en blandning av brocoliolja, morotsolja och mandelolja med en droppe eterisk basilika och Bergamott. Mandelolja innehåller spf 15 och återfuktar torr hud, likaså med motorsolja vilken också ger lite färg och lyster i ansiktet. Brocolifröolja innehåller mycket omega 3 och 6, som ger näring och verkar regenererande och är en bra anti-age olja.

De svarta burkarna är gamla burkar från Lush, pipettflaskan är ett litet loppisfynd och burken i bakgrunden innehöll tidigare julbordets senap. 


Så till nästa gång, håll huvudet kallt och händerna återfuktade / Åsa 

Kommentarer

Populära inlägg